Tekak teringin nak makan pengat durian. Apalagi kena cari bahan utamanya iaitu durian dan kelapa/santan.
Lepas berpusing satu Sg Buloh dapat juga jumpa durian. Pilih durian udang merah RM 12 sekg. Dah siap-siap kopek sebelum masak.
Bahan-bahan :-
1. Durian
2. Sebiji Kelapa parut diperah santannya
3. Gula merah
4. Sedikit garam dan gula
5. Daun pandan
Cara-cara :-
Masakkan santan bersama semua bahan yang lain dan masak mengikut kepekatan masing-masing.
Saya suka pekat dan likat sebab bila makan dengan roti takdelah meleleh.
Kemanisan pun kena adjust sendiri sebab lain orang lain level manisnya.
Paling sedap makan dengan roti. Kalau teringin boleh biat sendiri je sebab senang je nak masak. Yang penting bahan semua dah ada.
Selamat Mencuba 🥰🥰
No comments:
Post a Comment