Pertama kali buat apam nasi. Dapat resepi pun dari member se'uni' juga. Cik Bada yang rajin bab masak memasak dan juga jahit menjahit.
Jomlah kita kongsikan bahan dan cara membuatnya supaya lepas ni kalau nak buat boleh korek balik dekat sini.
Bahan-Bahan & Cara-Cara :
1 cawan nasi sejuk
2 1/2 air suam
1 1/2 cawan gula
Blend sebati bahan-bahan ni dulu.
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 peket yis mauripan
Kacau kesemua bahan diatas bersama-sma kemudian masukkan sedikit garam dan kacau sebati. Saya letakkan pewarna masa ni sebab resepi yanh diberi tak bagitau masa bila letak pewarna 😊
Kemudian selama sejam dalam bekas yang bertutup rapat. Saya perap dalam bekas pengukus bahagian bawah tu sebab biasa nampak mak buat apam perap guna bekas tu.
Dah perap, bolehlah masuk dalam acuan. Memandangkan tak jumpa acuannya saya pakai bekas buat dadih je. Tapi sebelum tu letakkan minyak dalam setiap bekas supaya tak melekat.
Ok Selamat Mencuba. Nak pergi masak menu berbuka pulak.
#catatan Ramadhan ke8
No comments:
Post a Comment